Pages

U Comment - I Follow: Let's Readers Leave Their Comments

Jika Anda perhatikan di sidebar blog ini ada logo baru yang bertulisan “U Comment I Follow”. Apa artinya? Artinya, setiap link ke blog Anda di kolom komentar di blog ini akan diperhitungkan oleh search engine sekelas Google. Dan itu bagus dan menyehatkan untuk page rank blog Anda di search engine. Di beberapa blog yang saya baca, hal ini menjadi semacam gerakan atau kampanye kecil-kecilan, “Dofollow Movement”. Kampanye ini pertama kali saya temukan di situs Connected Internet. Dan nampaknya saya lihat belum ada blog Indonesia yang memasangnya (tolong koreksi bila saya salah).

Secara default, blog platform seperti Blogger dan Wordpress mempunyai atribut “Nofollow” untuk semua komentarnya. Tujuannya tak lain untuk mencegah komentar spam. Atribut Nofollow menginstruksikan kepada “search spider” atau “search robot” agar tidak memperhitungkan alias mengabaikan link di komentar. Nah, untuk merangsang agar pembaca senang atau suka menulis komentar di blog Anda, hilangkan atribut Nofollow ini, dan pasang logo tidak resmi “U Comment I Follow”. Bagaimana caranya?

Untuk di Wordpress, caranya gampang dengan mendownload dan menginstall Dofollow plugin.

Sedangkan untuk di Blogger, caranya dengan menghapus atribut Nofollow:
1. Setelah login ke dashboard Blogger, lalu klik Layout.
2. Klik Edit HTML. Klik “Expand Widget Template”.
3. Cari dan hapus kode di bawah ini:

rel='nofollow'

Untuk mempermudah pencarian, gunakan browser Mozilla Firefox yang dapat didownload secara gratis.
Menurut pengalaman saya, ada dua kali kode tersebut tertulis di template. Jadi cari lagi dan hapus kode yang sama.

Selamat mencoba!

49 komentar:

  1. excellent topic..keep it up

    BalasHapus
  2. Salam kenal mas..

    Artikel mas ini sangat menarik, karena memang seperti yg kita tau Blog2 baik berbasis WP maupun Blogger.com rata2 memasang atribut tag noffolow di fasilitas comment-nya. Tapi di page source blog ini sendiri kok masih memakai atribut nofollow ya mas?

    BalasHapus
  3. narendra and roslimh, thanks for your comments.

    BalasHapus
  4. nubargulbenkiana, terima kasih atas komentarnya. Atribut yang anda temukan di source bukanlah atribut yang sebenarnya, tapi atribut yg saya tulis sebagai pedoman bagi pengguna blogger untuk tujuan pembelajaran. Tolong Anda cek lagi deh.

    BalasHapus
  5. I have just removed nofollow and put dofollow on backlinks and comments on my blogs.
    Good Free RPG Games
    Japanese Ice-cream
    I hope it brings some visitors and comments.

    BalasHapus
  6. mas, emangnya kalo comment di blogger ga bisa kayak di wordpress ya? sori nih, oot, tapi saya coba terapin ilmunya di awantoriadi.blogspot.com deh...

    BalasHapus
  7. Comment di Wordpress memiliki keunggulan drpd Blogger, di antaranya mode Reply, yang tidak ditemukan di Blogger.

    BalasHapus
  8. I also removed the no-follow from my blog a month ago. I can say that the level of spam remained the same. So did the level of comments, but at least my loyal readers got some links.

    BalasHapus
  9. Wah mas, sekarang gerakan dofollow semakin gencar. Kalau sekarang udah banyak yang pake dofollow. Bikin ngeblog makin sip aja

    BalasHapus
  10. Kalo mau comment yang dofollow, datang aja ke blog ku dan tinggalkan comment disana.
    (He..he mau ngetes juga apa blog mas ini dofollow).
    'Lam kenal, mas...

    BalasHapus
  11. Tpi ini ada penalty yang bikin Pr turun g?

    BalasHapus
  12. Thanks for the write up!

    BalasHapus
  13. The do follow movement is great because its good for both the blogger and webmaster as it creates more participation. Thanks

    BalasHapus
  14. I think the do follow movement is great as it benefits both the blogger and webmaster by creating more participation. Thanks for posting!

    BalasHapus
  15. Thanks for the great tip. Keep it up!

    BalasHapus
  16. Berita bagus buat yang belom punya PR seperti saya,

    BalasHapus
  17. I find a dofollow blog more interesting. We all need to have some love and actually blogging is about sharing and giving comment to each other. Dofollow makes people feel more appreciated when the post comment on your blog.

    As long as you are the decider for which comment is true and have value to your blog, you are safe. Keep the approval rate low, yet the quality of the comment must be very good. Thus giving back as a “thank you” by a dofollow comment link gives the commentator a loved feeling.

    It’s just my personal opinion. Let you be the judge of it.

    {Manish Kapoor}

    BalasHapus
  18. As far as i suggest Your Web site acts a great role in providing information to targeted visitors. I recognize or rated it as excellent.

    BalasHapus
  19. I really like the dofollow tag on websites like yours. Very helpful for everyone.

    BalasHapus
  20. Great ideas to remove nofollow. Keep dofollow to all comments

    BalasHapus
  21. Great advice. It is interesting to stimulated your visitor continue put their comments. Regard..

    BalasHapus
  22. Thank you guys for your comments.

    BalasHapus
  23. Thank you guys for your comments.

    BalasHapus
  24. Great site and the dofollow is much appreciated.

    BalasHapus
  25. This type of move or changes are what most bloggers needed to attract more traffic to their sites.

    BalasHapus
  26. Bloggers like me really so excited that people will comment on your post or blog. Either good or bad. Having that one is the affirmation that your blog has been crawling in the net. And such nice things to give away do follow on your commentators benefit. Thank you.

    BalasHapus
  27. really nice post it will be new revolutions in blogger world . i also write post about Stylish and dynamic comments box for blogger blog check it out Stylish and dynamic comments box for blogger blog

    BalasHapus
  28. Hi, it nice to see one more spreading the link juice, I can't understand why many of them still stick to no follow when there is no reason to do so except to stop spam, which can be done by many other means.Do follow also encourages the commentators to comment on the blog.

    BalasHapus
  29. Comment and following are the best options to increase social network and get benefits from it.

    BalasHapus
  30. Thanks!! I wish heard about this earlier.....
    Felt bed penalizing my commenters all this while.
    i'v removed nofollow in comment too.

    BalasHapus
  31. Commenting is a good way to get feedback and ideas from the readers. It help us to know the people's interest and a great way to share knowledge.

    BalasHapus
  32. Comment posting and the following are the best options to increase social network and get benefits from it.Blogger really like and excited when people will comment on his post or blog. So keep touch with the blogger community and build your social network.

    BalasHapus
  33. You have choosen to have an active blog just by making this more. I am also thinking of making my blogspot a dofollow one.

    BalasHapus
  34. saya pikir logo spt itu malahan dofollow,,

    BalasHapus
  35. klo di followers itu do follow apa nofollow ?? kan lumayan klo do follow??

    thanks infonya yah??

    BalasHapus
  36. I think allowing do follow links in comments is good only as lnog as the visitor leaves a good analysis of the post with the comment. But it should be considered as total spam if it's done only to get some link juice.

    BalasHapus
  37. menghargai komentar dan link follow biar makin kenceng trafficnya ^_^

    BalasHapus
  38. bagus..

    berlomba-lomba dalam hal kebaikan..

    info yang bagus,

    BalasHapus
  39. Do Follow does make sense because there is an incentive for the people to come to and post comments. To reduce spam once can moderate the comments regularly.

    BalasHapus
  40. I agree, dofollow is great! And by way of a thank you for your helpful attitude, here's a small tip -- you've got a spelling error in the title of this post ("Let's" should be "Lets").

    BalasHapus
  41. As you mentioned be dofollow is a must for those who want to improve the positioning on the web, but also has its advantages and disadvantages, however is a good initiative

    BalasHapus
  42. I`veinclude ypou into my dofollow blogs finder database, Please stay dofollow.

    BalasHapus
  43. mantap infonya sob, mampir ke tempat ane ya?

    BalasHapus
  44. setuju gan... mari saling mendukung..

    BalasHapus
  45. ane sangat setuju gan........

    BalasHapus
  46. maaf ya gan ,saya mau tanya ,kenapa agan gak pasang yaa ?
    kekurangannya apa gan klo dipasang ?

    BalasHapus