Pembayaran Adsense dengan Western Union

Sudah pada tahu nggak, sekarang Google melayani pembayaran Adsense untuk Indonesia dengan Western Union. Ya, akhirnya setelah menunggu sekian lama, kabar ini tentu saja melegakan bagi para penangguk dolar dari Google Adsense. Pasalnya, dengan pembayaran lewat Western Union, uang diterima jauh lebih cepat daripada lewat cek.

Bayangkan, sebelumnya kalo pake cek, saya harus menunggu datangnya cek 3 minggu dari dikirimnya cek. Kemudian setelah cek dikirim ke Citibank, saya harus menunggu lagi 1 bulan lamanya sebelum benar-benar cair itu uang. Belum lagi kalau alamat rumah tidak sama dengan alamat di cek, Citibank minta surat keterangan ke RT, RW dan kelurahan. Benar-benar butuh waktu lama dan bikin frustrasi.

Berikut petikan surat elektronik dari Google yang sampai ke mailbox saya:

Hello,

We're excited to introduce Western Union Quick Cash as a new payment method for Indonesia! Western Union Quick Cash is a new form of payment that lets you receive your AdSense payments in cash using the worldwide Western Union money transfer service. This payment method is quick, easy, and free. Best of all, you'll no longer need to wait for checks to arrive in the mail or to clear at the bank.

Some things to note:

* Payments by Western Union follow our normal payment schedule (https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?answer=9905) and will be available for pickup at your local Western Union agent the day after they are issued.

* Payments by Western Union are currently only available to individual payee names and not to businesses.

* Payments must be picked up within 60 days of issuance or they will expire. If this happens, a payment hold will be placed on your AdSense account and the payment will be credited back to your account.

*Payments will be made in US dollars, but depending on your local Western Union agent, they may be picked up in your local currency.

To sign up for this new payment method, please follow these instructions: https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?answer=62330.

When signing up, if you do not have a last name, surname, or family name, please leave the 'Payee Last Name/Surname/Family Name' field blank.

Once you've signed up for the Western Union Quick Cash payment method, you can learn more about how to pick up your Western Union payment here:
https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?answer=65789 .

If you'd like more information about this payment method, we recommend visiting our Help Center (https://www.google.com/adsense/support/bin/topic.py?topic=10830). If you have any feedback about your experience this month, please do not hesitate to share it with us.

We hope you enjoy this new payment option!

Sincerely,
The Google AdSense team

Google Inc.
1600 Amphitheatre Parkway
Mountain View, CA 94043
USA

Jika Anda ingin merubah metode pembayaran dengan Western Union, caranya:
1. Login ke www.google.com/adsense.
2. Klik My Account.
3. Klik edit di bagian 'Payment Details'.
4. Pilih Western Union Quick Cash.
5. Klik Continue.
6. Klik Save Changes. Selesai.

Perlu diingat bahwa pembayaran via Western Union juga mengikuti jadwal pembayaran normal Google Adsense.

Yah, akhirnya angin segar itu berhembus juga ya. Akhirnya Google nyadar juga akan keluhan para adsenser di Indonesia. Tentu saja kabar masuknya Western Union sebagai metode pembayaran Google Adsense bagi warga Indonesia ini akan membuat para blogger semakin bersemangat dalam mendapatkan dolar dari Google Adsense. Saya akan share pengalaman pertama mencairkan Google Adsense dengan Western Union, jika saya sudah menerimanya. See you later!